Ekologiczne płatki owsiane bazą zdrowych słodkości

Ekologiczne płatki owsiane to nie tylko produkt, który doskonale sprawdzi się w przygotowaniu np. samodzielnych dań. Są one również świetną opcją do wypieków. Z ich pomocą przygotujemy ciasta oraz desery, które zaskoczą swoim cudownym smakiem. W dzisiejszych czasach, kiedy coraz więcej osób kładzie nacisk na zdrowe odżywianie poszukiwanie alternatyw dla tradycyjnych słodyczy staje się jeszcze bardziej popularniejsze.

Dlaczego warto włączyć do codziennej diety ekologiczne płatki owsiane?

Płatki owsiane są produktem, który zdecydowanie powinien zagościć w naszej codziennej diecie. Są one nie tylko smacznym składnikiem wielu dań, ale idealnie sprawdzają się również jako składnik tak lubianych przez nas słodyczy. Jest to produkt bogaty w cenne składniki odżywcze takie jak: węglowodany, błonnik, białko, witaminy i minerały. Ich regularne spożywanie przynosi wiele korzyści dla zdrowia i samopoczucia. Pozytywnie wpływają na trawienie, obniżenie cholesterolu oraz regulację cukru we krwi.

ekologiczne płatki owsiane
ekologiczne płatki owsiane

W jaki sposób wykorzystać płatki owsiane w kuchni?

Najbardziej popularną i łatwą do przygotowania alternatywą dla słodyczy jest przygotowanie batonów owsianych. Jest to banalnie proste i możemy to zrobić w szybki sposób w domu. Do tego typu wypieków można dodać zróżnicowane składniki na jakie tylko mamy ochotę. Przekąski przygotowane w taki sposób nie tylko zaspokoją nasze zapotrzebowanie na słodycze, ale również dodadzą nam energii i dostarczą niezbędnych składników odżywczych.

Jak przygotować smaczne i zdrowe ciastka owsiane na bazie płatków owsianych BIONEST?

Kolejnym popularnym wypiekiem z ekologicznych płatków owsianych są ciasteczka owsiane. Możemy dodać do nich ulubione bakalie, miód, a nawet czekoladę. Wszystko zależy od dostępnych produktów oraz naszych preferencji smakowych.

Przygotowaliśmy dla Was przepis na przepyszne ciasteczka owsiane w naszym wykonaniu:

Składniki:

– 1,5 szklanki płatków owsianych BIONEST – 200 g,

– pół kostki miękkiego masła – 100 g,

– 4 łyżki cukru – 60 g,

– 2 jajka,

– łyżeczka proszku do pieczenia,

– 2 łyżki mąki pszennej,

– ulubione bakalie.

W misce wymieszaj ekologiczne płatki owsiane BIONEST, cukier, mąkę oraz proszek do pieczenia. Do wymieszanych składników sypkich dodaj jajka oraz roztopione masło, a na koniec ulubione bakalie. Uformuj ciasteczka, wyłóż je na blachę do pieczenia, a następnie piecz 15-20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku z termo obiegiem.

SMACZENEGO!

Wszechstronność płatków owsianych

Ekologiczne płatki owsiane to produkt wielu zastosowań. Można z nich przygotować wiele pysznych dań. Można przygotować z nich klasyczne dania śniadaniowe takie jak owsianka czy musli, które stanowią zdrowy i sycący posiłek bogaty w błonnik i składniki odżywcze. Mogą być również bazą ciast i wypieków. To jak wykorzystamy płatki owsiane uzależnione jest od naszych indywidualnych smakowych upodobań.