Stale rosnąca popularność produktów BIO
Produkty BIO posiadające certyfikat zdrowej żywności stają się coraz popularniejszym wyborem wśród konsumentów. Chętnie sięgają po nie osoby, które troszczą się o przestrzeganie zasad zdrowego stylu życia i dbają tym samym o środowisko naturalne. Czy ich popularność jest uzasadniona? Czy warto opierać swoje codzienne wybory na tego typu produktach?
Dlaczego produkty BIO zyskują coraz większą popularność?
W obecnym czasie troska o środowisko i dbałość o własne zdrowie stają się kluczowymi dla ludzi wartościami. Dlatego młodzi ludzie podejmują coraz bardziej świadome decyzje o zdrowym odżywianiu. Korzyści z ich spożywania są niezaprzeczalne. Produkty BIO są uprawiane bez stosowania jakichkolwiek pestycydów, nawozów czy sztucznych substancji. Sprawia to, że są one całkowicie wolne od substancji, które mogą przynosić negatywne korzyści dla naszego zdrowia. Spożywanie ekologicznej żywności daje pewność, że dostarczamy organizmowi tylko pozytywnych dla zdrowia składników unikając przy tym toksyn i substancji chemicznych.
Korzyści spożywania ekologicznej żywności
Badania wskazują na wiele korzyści wynikających ze spożywania produktów BIO. W porównaniu z konwencjonalnie uprawianymi produktami mają one dużo więcej składników odżywczych. Producenci gospodarstw ekologicznych dbają o to, aby gleba była odpowiednio odżywiona, a to przekłada się na jakość plonów. Stawiając w swojej diecie na produkty ekologiczne dostarczamy dla organizmu dużo więcej wartościowych składników, minerałów czy witamin.
Zaletą produktów BIO jest również to, że są one wolne od organizmów modyfikowanych genetyczne tzw. GMO. Genetycznie modyfikowane organizmy budzą wiele kontrowersji co do ich wpływu na zdrowie oraz środowisko. Stawiając w diecie na produkty BIO mamy pewność, że nie wspieramy produkcji GMO.
Ekologiczne produkty w codziennej diecie, a troska o środowisko
Ekologiczne uprawy opierają się na zasadach zrównoważonego rolnictwa. W praktyce oznacza to minimalizowanie szkodliwych substancji chemicznych co pozytywnie oddziałuje na środowisko naturalne i eco-system. Wybierając w codziennej diecie produkty ekologiczne przyczyniamy się do ochrony gleby oraz zachowania naturalnych eco-systemów. Również zwierzęta hodowane ekologicznie karmione są naturalnymi paszami i nie są poddawane antybiotykoterapii co sprawia, że mięsa są lepszej jakości.
Produkty BIO – zdrowa inwestycja w siebie
Świadomy wybór produktów ekologicznych to inwestycja nie tylko w środowisko, ale przede wszystkim w swoje zdrowie. Mimo, iż są one nieco droższe od tradycyjnych produktów to wiele osób jest świadomych korzyści wyboru produktów eko. Korzyści dla zdrowia i środowiska w tym wypadku są niezaprzeczalne. Warto dbać o swoje zdrowie i o świat w którym żyjemy, a możliwe jest to dzięki odpowiednim wyborom.