Olej tłoczony na zimno – bogactwo cennych właściwości

Tłoczenie oleju na zimno polega na obróbce ziaren oraz roślin w niskiej temperaturze. Cały proces jest ukierunkowany na to, aby zachować wszystkie cenne właściwości, które oferuje nam natura. Metoda tłoczenia na zimno była praktykowana już przez naszych pradziadków.

Dlaczego warto pozyskiwać olej w procesie tłoczenia na zimno?

Ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego bardzo ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem. Obecność tych substancji w naszej codziennej diecie wspomaga nasze samopoczucie, odporność, prawidłową pracę układu nerwowego, stan skóry oraz włosów. Nienasycone kwasy tłuszczowe są również bardzo ważne dla kobiet w ciąży oraz podczas karmienia piersią. Deficyt takich składników może powodować u dzieci nadpobudliwość, problemy z koncentracją, wysokim cholesterolem, wypadanie włosów oraz osłabioną odporność.

olej tłoczony na zimno
olej tłoczony na zimno

Jak pozyskuje się olej tłoczony na zimno?

Produkcja oleju na zimno składa się z kilku etapów. Po zgromadzeniu odpowiedniej jakości nasion, pestek czy owoców można przystąpić do procesu pozyskiwania oleju. Podczas procesu tłoczenia temperatura nie może przekraczać 40 stopni. Dzięki temu olej zachowuje swoje najcenniejsze walory, które przynoszą korzyści dla naszego zdrowia. Olej tłoczony na zimno powstaje w procesie zupełnie odmiennym niż jego odpowiednik oleju tłoczonego na ciepło.

Cenne właściwości oleju tłoczonego na zimno

W naszej codziennej diecie tłuszcze odgrywają bardzo ważną rolę. Są odpowiedzialne za przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, pracę układu nerwowego, budowę tkanek oraz wspomaganie metabolizmu. Energia, którą uwalnia nasz organizm wskutek spalania tłuszczy jest znacznie większa niż w przypadku innych składników naszej diety. Oleje tłoczone na zimno dostarczają nam w diecie mnóstwo witamin. Dodatkowe właściwości zdrowotne są uzależnione od nasion z których został wytworzone.

W jaki sposób odróżnić olej tłoczony na zimno?

Każdy rodzaj oleju tłoczonego na zimno charakteryzuje się wyrazistym zapachem oraz smakiem. Od olejów tłoczonych na ciepło różni się także mętność. Na dnie butelki osadza się osad. Dzięki tym charakterystycznym cechom wyglądu oleju tłoczonego na zimno w łatwy sposób można rozpoznać jaką metodą tłoczenia został pozyskany.