Mąka pełnoziarnista – podstawowy produkt w naszej diecie
Mąka jest dość popularnym produktem, który znajdziemy w każdej kuchni. Jest ona również podstawowym składnikiem, którego używa się do produkcji wielu dań, np. makaronu czy pieczywa. Dlatego tak bardzo ważne jest spożywanie zdrowej mąki pełnoziarnistej. Bardzo często nie zastanawiamy się nad wyborem odpowiedniej mąki sięgając po tą, która jest tańsza i bardziej dostępna. Jednak jest to produkt, za który warto zapłacić.
Czym różni się mąka pełnoziarnista od mąki zwykłej?
Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów mąk. Jak wybrać spośród nich najlepszą i najzdrowszą? Zwykła biała mąka ma w sobie bardzo dużo skrobi, która nie jest zdrowa dla naszego organizmu, ponieważ najzwyczajniej pęcznieje w naszych żołądkach. Skrobia jest również składnikiem klejów, ponieważ połączona z wodą klei się. Dlatego spożywanie dużej ilości mąki zwykłej oznacza problem z trawieniem. Dlatego dużo lepszym produktem dla naszego zdrowia jest mąka pełnoziarnista. Jest ona polecana nie tylko osobom będącym na diecie. Dużym atutem mąki pełnoziarnistej jest duża zawartość błonnika, który korzystnie wpływa na przemianę materii.
Korzystny wpływ mąki pełnoziarnistej na zdrowie
Mąka pełnoziarnista może z powodzeniem zastąpić nam białą mąkę. Można jej użyć do przyrządzania ciast, naleśników, pieczywa, a nawet pizzy. Można również mieszać ją z innymi rodzajami mąk. Istnieją dwa typy mąki pełnoziarnistej: pszenna oraz żytnia. Mąkę pszenną pełnoziarnistą znamy również pod nazwą mąki razowej. Jej korzystne dla zdrowia wartości wynikają z nieoczyszczania ziaren podczas mielenia. Dzięki temu mąka pełnoziarnista zawiera dużo otrąb. Otręby są źródłem błonnika oraz wielu cennych minerałów. Składniki te są ważne w prawidłowym funkcjonowaniu układu trawiennego. W mące pełnoziarnistej znajdują się składniki mineralne takie jak: fosfor, magnez, żelazo oraz cynk. Każdy z nich jest cenny dla naszego zdrowia.
Dieta nie musi wykluczać mąki – wystarczy sięgnąć po mąkę pełnoziarnistą!
Wiele osób nie wyobraża sobie codziennej diety bez jedzenia oczywistych produktów takich jak pieczywo czy makarony. Dlatego rezygnują oni z diety i zdrowego odżywiania. Nie jest jednak koniecznością, aby eliminować te produkty. Możemy zastąpić je na takie, które w składzie mają zamiast mąki pszennej mąkę pełnoziarnistą. Warto sięgnąć po składniki, które mają w składzie witaminy i minerały. Mąka pełnoziarnista BIONEST to zdecydowanie doskonały wybór.