Ekologiczny olej rzepakowy z naturalnych upraw
Natura oferuje nam wiele cennych produktów. Jednym z nich jest ekologiczny olej rzepakowy. Pochodzący z organicznych upraw i tłoczony na zimno jest niezwykle cennym składnikiem naszej diety. Dzięki niemu wzmocnimy nasz organizm i dostarczymy mu cennych składników odżywczych.
Olej rzepakowy – skarbnica zdrowia
Jeszcze do niedawna panowało przekonanie, iż tłuszcze są czymś niezdrowym w naszej diecie. Badania jednak wskazują na pozytywne skutki spożywania olejów, zwłaszcza tych roślinnych. Pojawiły się również zdania, które przemawiają za tym, że ekologiczny olej rzepakowy jest równie wartościowy co oliwa z oliwek. Charakteryzuje się on wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, które stanowią około 90 % jego zawartości. Większość z nich to kwasy:
– oleinowy,
– linolowy,
– linolenowy.
Odgrywają one bardzo ważną rolę w procesach metabolicznych. Poza tym ekologiczny olej rzepakowy jest cennym źródłem witamin między innymi witaminy A, K oraz E. Przez zawartość steroli roślinnych spożywanie tego produktu może mieć również działanie antyoksydacyjne i zmniejszać poziom cholesterolu.
Ekologiczny olej rzepakowy – złoto polskich pól
Ekologiczny olej rzepakowy wytwarza się z nasion rzepaku. Wszyscy dokładnie znamy tą roślinę, która z początkiem wiosny zdobi polskie pola i krajobrazy. W Polsce, ale i innych krajach Europy olej rzepakowy jest podstawowym używanym olejem roślinnym. W naszych kuchniach służy niemalże do wszystkiego – smażenia, pieczenia, duszenia czy sałatek.
Olej rzepakowy
cieszy się wielką sławą z powodu wysokiej zawartości wspomnianych wcześniej nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich spożywanie jest bardzo ważne dla każdego człowieka. Nie tylko działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, ale również korzystanie wpływają na rozwój mózgu i układu nerwowego u płodu. Dodatkowo produkt ten reguluje gospodarkę tłuszczową organizmu i pomaga w profilaktyce przeciwnowotworowej. Regularne spożywanie ekologicznego oleju rzepakowego może pomóc w zwalczaniu depresji.
Jaki produkt wybrać?
Sięgając po olej rzepakowy zazwyczaj wybieramy ten uniwersalny i najtańszy olej jaki dostaniemy w sklepie. Jest to olej tłoczony na ciepło i rafinowany. Nie jest to dobry wybór. Odpowiednim olejem, na który powinniśmy się zdecydować jest olej rzepakowy nierafinowany tłoczony na zimno. Oleje tłoczone w ten sposób zachowują całe bogactwo cennych witamin i właściwości zdrowotnych. Jednak olej nierafinowany nie jest produktem, który nadaje się do smażenia, ponieważ w procesie obróbki cieplnej traci on wszystkie cenne właściwości. Doskonale sprawdzi się do dań przyrządzanych na zimno takich jak: dressingi do sałatek i inne dania na zimno.
W naszym sklepie internetowym w wygodny sposób zakupić można ekologiczny olej rzepakowy pochodzący z regionalnych organicznych upraw. Jest on cennym składnikiem, który powinien obowiązkowo znaleźć się w naszej diecie.