Płatki owsiane – idealna propozycja na śniadanie
Płatki owsiane są jednym z najpopularniejszych produktów spożywanych podczas diety. Za ich popularnością przemawia wysoka zawartość błonnika pokarmowego, który jest niezwykle cennym składnikiem stosowanym podczas odchudzania. Eko płatki owsiane są sycące, więc dobrze rozpocząć z nimi dzień. Zjedzone na śniadanie zapewnią nam uczucie sytości na długo. Dzięki nim nie będziemy mieli chęci podjadać.
Wartości odżywcze płatków owsianych
Właściwości płatków owsianych są niezwykłe. W swoim składzie zawierają one mnóstwo witamin i związków mineralnych, które są niezwykle korzystne dla zdrowia organizmu. 14 % składu płatków to błonnik, który jest niezwykle ważny w naszej diecie. Skutecznie wypełnia on żołądek dzięki temu nie mamy skłonności do podjadania w ciągu dnia. Płatki owsiane z których możemy przygotować pożywną owsiankę są bogactwem cennych dla zdrowia substancji. Wśród nich można wymienić, np.:
– potas – pierwiastek, który pomaga w prawidłowy sposób działać naszym mięśniom,
– magnez – korzystnie wpływa na mózg, pracę serca oraz działa uspokajająco,
– cynk – odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu odporności. Wpływa pozytywnie również na skórę, włosy i paznokcie. Badania potwierdzają również pozytywny wpływ cynku w przeciwdziałaniu nowotworom,
– żelazo – jest ważne w utrzymaniu odporności oraz dobrego samopoczucia,
– cholina, czyli witamina B4 – odgrywa dużą rolę w prawidłowej pracy mózgu, a także jest ważnym składnikiem w diecie kobiet w ciąży, ponieważ zmniejsza ryzyko wad płodu.
Codzienne spożywanie płatków owsianych
Płatki owsiane powinniśmy spożywać regularnie, a nawet codziennie. Jest to produkt wartościowy, który z pewnością przyniesie wiele korzyści dla zdrowia. Z powodzeniem można nimi zastąpić białą mąkę pszenną powszechnie stosowaną w polskiej kuchni. Są od niej dużo zdrowsze i nie powodują szybkiego skoku cukru w organizmie.
Propozycje przyrządzania płatków owsianych
Płatki owsiane można przyrządzać na wiele sposobów. Można je zrobić na mleku lub wodzie, w wersji na słodko lub słono. Wszystko zależy od naszych upodobań. Można je w prosty sposób przyrządzić nawet w pracy zalewając je jogurtem i dokładając ulubione dodatki. Wyjątkowo smacznie smakują z sezonowymi owocami. Wówczas jest to prawdziwe bogactwo cennych składników i witamin.